Soha nem látott erővel csap le a férfiakra egy rejtőzködő kór
Érezd!, Egészség

Egy friss tanulmány szerint 2050-re a férfiak körében a rákos megbetegedésekből származó halálozások száma közel megduplázódik. Ezzel a kór világszerte több mint tízmillió férfi halálát okozza majd, és különösen az idősebb korosztályokból szedi majd áldozatait.
Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint a férfiak körében 2050-re drámai mértékben növekedhet a rákos megbetegedések és az ezekből eredő halálozások száma, különösen a 65 éves és idősebb korosztály esetében. A Cancer című folyóiratban publikált tanulmány 185 ország és terület adatait elemezte, összesen 30 különböző típusú rákot vizsgálva, hogy előrejelzést készítsen 2050-re – ismertette a CNN.

A férfiak körében a rákos megbetegedések száma a 2022-es 10,3 millióról 2050-re 19 millióra emelkedhet, ami 84 százalékos növekedést jelent.

A rákos halálesetek száma még ennél is aggasztóbb emelkedést mutathat: a jelenlegi 5,4 millióról 10,5 millióra nőhet, ami 93 százalékos emelkedést jelentene. Különösen az idősebb férfiak vannak veszélyben, ahol a halálozások száma 117 százalékkal emelkedhet.

Minél szegényebb egy ország, annál jobban aggódhat
A tanulmány arra is rámutat, hogy az alacsonyabb jövedelmű és rövidebb várható élettartammal rendelkező országokban az előrejelzések szerint a rákos halálozások még nagyobb mértékben növekedhetnek.

2022 és 2050 között Afrikában és a Földközi-tenger keleti részén az előrejelzések szerint 2,5-szeresére nő a megbetegedések és a halálesetek száma. Ezzel szemben Európában az előrejelzések szerint körülbelül feleakkora növekedés várható

– jelezték a tanulmányt jegyző ausztrál kutatók. A férfiak már jelenleg is nagyobb eséllyel halnak meg rákban, mint a nők. Ennek okai között szerepel, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel dohányoznak és fogyasztanak alkoholt – ezek mind növelik a rák kialakulásának kockázatát –, valamint gyakrabban vannak kitéve rákkeltő anyagoknak a munkahelyükön.

Magyarországon az egyik legmagasabb a dohányzással összefüggő betegségekhez köthető halálesetek száma az Európai Unióban

– jelezte Karl Olov Fagerström svéd egyetemi docens, egyben dohány- és nikotinkutató az Indexnek adott júliusi interjúban. Az ausztrál tanulmány előrejelzései szerint 2050-ben is a tüdőrák marad a vezető rákos megbetegedés és halálozási ok a férfiak körében.

Forrás, szerző: index.hu