Halálos lehet a túl kevés szex
Érezd!, 18+

Egy új tanulmány eredményei szerint azok a nők, akik egyáltalán nem élnek nemi életet nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt, mint gyakrabban szeretkező társaik. Bár ugyanezt a hatást a férfiaknál nem figyelték meg, a kutatók megjegyezték, hogy a gyakoribb szex csökkenti a korai halál esélyét mind a depresszióval küzdő férfiak, mind a nők esetében.

A szexuális aktivitás fontos az általános kardiovaszkuláris egészség szempontjából, valószínűleg a szívfrekvencia-variabilitás csökkentése és a véráramlás növelése miatt. Tanulmányunk eredményeit felhasználva arra következtethetünk, hogy a tágan értelmezett szexuális aktivitás javíthatja a funkcióvesztést, amely az életkorral és a betegség előrehaladásával bekövetkezhet. ”

- írják a szerzők legújabb tanulmányukban, amely a Journal of Psychosexual Health című tudományos szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatók a tanulmány elkészítése során 14 542 amerikai személy adatait elemezték, amelyeket egy 2005 és 2010 között végzett országos egészségügyi felmérés keretében rögzítettek. Összesen 2267-en árultak el részleteket a szexuális életükről, és 94,4 százalékuk állította, hogy legalább havonta egyszer, 38,4 százalékuk pedig azt, hogy hetente többször szeretkezik.

A sok szex nagyobb esélyt biztosít a túlélésre
Korábbi tanulmányok szerint egy átlagos amerikai felnőtt évente 54-szer - vagyis körülbelül hetente egyszer - él nemi életet, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy az embereket magas és alacsony szexuális aktivitású csoportokra osztják, attól függően, hogy hetente hányszor bújnak ágyba egymással.

Összességében az alacsony szexuális aktivitású nők 1,7-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból 2015 végéig, mint azok, akiknek élénkebb volt a szexuális élete.

A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy ez a hatás „dózisfüggő” volt, vagyis minél kevesebbet szexelt egy nő, annál nagyobb volt a halálozási kockázata. Bár férfiaknál nem mutattak ki ilyen összefüggést, a gyakoribb szeretkezés az ő egészségükre is pozitív hatással volt, különösen, ha depresszióval küzdöttek.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy az eredményekből, nem lehet ok-okozati összefüggésre következtetni, bár korábbi munkák kimutatták, hogy az emberek általában motiváltabbak lesznek, és a hangulatuk is javul a gyakoribb nemi élettől, ami csökkenti a depresszió negatív hatásait. Ezenkívül az eredmények összhangban vannak egy másik, izraeli felnőttek körében végzett, kisebb volumenű vizsgálat megállapításaival, amely szerint a több szex összefüggésbe hozható a szívinfarktuson átesett emberek nagyobb túlélési esélyeivel.

Forrás,szerző: origo.hu