Már elektromosan is: itt az új VW Transporter
Tech ', E-autó

Bemutatkozott a Volkswagen Transporter legújabb generációja, amely a haszongépjármű történetének legelső olyan modellje, amely a dízeles hajtású típusok mellett plug-in hibridként és teljesen elektromos változatban is piacra kerül.

Az újdonság a Volkswagen ID. Buzz és Multivan modellekhez csatlakozik a változatos felhasználást kínáló tágas furgonok sorában. A VW Commercial Vehicles (VWCV) által fejlesztett Transporter többféle kialakítással várja a vásárlókat: a Panel Van nagy raktérrel kifejezetten áruszállításhoz készült, a Panel Van Plus ezzel szemben kínál egy második üléssort az áruk és az utasok kombinált szállításához. Lesz egy alvázkabinos változat is, valamint egyterű kialakítás kizárólag személyszállításhoz. Emellett elérhetővé válik egy az alapfelszereltségként kilenc üléssel szerelt személyszállító változat is, mely a Caravelle nevet viseli.

Az új modellgenerációval jelentősen bővül az elérhető hajtásrendszerek kínálata. A legújabb turbódízel motorok (TDI) mellett a Transporter és a Caravelle is elérhető lesz plug-in hibrid hajtással és teljesen elektromos hajtással is. Az új fejlesztésű, 171 kW (232 LE) rendszerteljesítményű plug-in hibrid hajtás (eHybrid) már rendelhető, a tisztán elektromos változatok egy kicsit később csatlakoznak. Ezek 100 kW (136 LE), 160 kW (218 LE) és 210 kW (286 LE) teljesítménnyel és 64 kWh nettó akkumulátorkapacitással indulnak majd gyártásba.

A Volkswagen hozzáteszi, hogy a későbbiekben bevezet a kínálatba egy alacsonyabb teljesítménnyel és kisebb akkumulátorral kínált elektromos változatot is a városi szállítmányozáshoz. A teljesen elektromos modellek hátsókerék-hajtásúak, de egy összkerékhajtású változatot is terveznek idővel.

A gyártó elmondása szerint a hetedik nemzedék minden műszaki tekintetben fejlődött az elődjéhez képest, beleértve a csomagtér és utastér méretét, a teherbírást, a vontatási kapacitást, és a hatékonyságot is.

Az új Transporter 5050 mm hosszú, azaz 146 mm-rel nagyobb a T6.1-nél. Tengelytávja 97 mm-rel 3100 mm-re bővült; opcionálisan viszont 400 mm-rel meghosszabbított tengelytáv is elérhető lesz, így a teljes hossz eléri az 5450 mm-t. A Transporter külső szélessége 2032 mm-re nőtt elődeihez képest (külső tükrök nélkül), ez 128 mm-es növekedést jelent. A kerékházak közötti maximális szélesség 148 mm-rel 1392 mm-re nőtt, megkönnyítve az euro-raklapok tárolását.

A normál tengelytávú változatok legnagyobb tárolókapacitása most 5,8 m3, a hosszú tengelytávú és magas tetős változatok akár 9,0 m3-t is befogadnak. A maximális teherbírás 1,33 tonna, ha pedig ez nem elég, változattól függően akár 2,8 tonnás pótkocsik vontatására is alkalmas az autó, szemben az elődje max 2,5 tonnás vontatási erejével.

A Transporter akár hat üléssel is felszerelhető a személyszállító feladatokhoz.

Ezzel szemben a Caravelle már alapfelszereltségként kínál egy kivehető háromüléses padot a harmadik sorban, így ideális választás lehet nagy kapacitású taxizáshoz vagy shuttle buszként való alkalmazáshoz. A Transporter változatokhoz képest a Caravelle-t olyan tulajdonságok és funkciók jellemzik, melyek az utasok kényelmét és extra biztonságát szolgálják, például a kifinomult ülésszövetek, a fülkében oldal- és függönylégzsákok, valamint tíz hangszórós audiorendszer.

Az új generáció számos modern elemet is tartalmaz majd a belső térben. Az alapfelszereltség része például a 12 hüvelykes kijelzővel ellátott „Digital Cockpit”, valamint a 13 hüvelykes érintőképernyős infotainment rendszer (beleértve a DAB+, Apple CarPlay, Android Auto és online szolgáltatásokat) is. A többfunkciós kormánykerék, a kulcs nélküli indítórendszer, az esőérzékelő, a Lane Assist sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a Front Assist vészfékező rendszer és a közlekedésitábla-felismerő is az alapfelszereltség része.

Az új Transporter és Caravelle 2025 elején jelenik meg Németországban, 36.780 eurós indulóáron. A modell egyébként a Ford E-Transit Custom platformtestvére, így a gyártásuk is ugyanott, a törökországi Kocaeliben történik.

Forrás,szerző: villanyautósok