Ez az 7 alattomos jel cukorbetegségre utal
Érezd!, Egészség

A cukorbetegségnek rengeteg olyan jele van, amit nem feltétlenül kötnek vele össze. Pedig ha időben észreveszik, akkor még akár vissza is fordítható ez a betegség.
A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban 2022-ben megjelent kutatás szerint 10-ből négy 18 és 44 év közötti felnőttnek van olyan gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi problémája, amely 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Inzulinrezisztencia esetén a szervezet nem reagál hatékonyan az inzulinra, arra a hormonra, amely a vércukorhoz segíti a sejteket, ahol az energiaként felhasználódik. Emiatt a szervezetnek több inzulinra van szüksége, hogy segítsen a sejteknek a glükóz felszívódásában. Ez mind az inzulin, mind a glükóz magasabb szintjéhez vezet a véráramban, ami idővel 2-es típusú cukorbetegség kialakulását okozza.

Az inzulinrezisztenciának gyakran nincsenek jelei vagy tünetei, amely megnehezítheti a felismerését. A jó hír azonban az, hogy kezelhető, sőt, ha időben észreveszik, vissza is fordítható. Ezért olyan fontos, hogy odafigyeljünk ennek az állapotnak a jeleire, amelyek közül sok alattomos.

1. Parodontitis is lehet a cukorbetegség jele
A parodontitis egy ínybetegség súlyos formája, amely során az íny elválik a fogaktól. A cukorbetegeknél gyakoribb és súlyosabb, mint másoknál, és gyorsan előrehalad. Az inzulinrezisztencia súlyosbíthatja a parodontitist, illetve ez a betegség a magas vércukorszint egyik meghatározó kockázati tényezője is. Mindkét betegségben szenvedő embereknél magasabbak a gyulladásos markerek, mint másoknál, amely

2. Bőrelváltozásokat vehetsz észre
A bőrelváltozások az inzulinrezisztencia egyik kevésbé ismert jelei. Egyes embereknél bőrkinövést vagy sötét foltokat okozhat a nyakon vagy a hónalj alatt, mindkettő a túlzott inzulintermeléssel függ össze.

3. Gyakori fertőzések is jelezhetnek cukorbetegséget
A magas vércukorszint olyan környezetet teremthet, amelyben a mikrobák elszaporodhatnak, és gyengíthetik az immunválaszt. Ennek eredményeként gyakoriak lehetnek a bakteriális vagy gombás fertőzések. Ezek a hajhagymákat és a körmöket is érinthetik. A Staphylococcus-fertőzések és a Candida (egyfajta élesztőgomba) a leggyakoribbak, de sokszor előfordult még a lábgomba, a lábszárfoltosság vagy a hüvelygomba.

A húgyutak fertőzésére is oda kell figyelni, a cukorbetegség olyan mértékben befolyásolhatja az idegeket, hogy a hólyag nem ürül ki rendesen.

4. A hízás is jel lehet
A súlygyarapodás az inzulinrezisztencia jele lehet, különösen hasi tájékon. A súlygyarapodás önmagában is veszélyezteti a kialakulását, de maga a cukorbetegség is vezethet hízáshoz. Sőt, nem is kell sok-sok felszaladó kilóra gondolni. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban 2022-ben megjelent adatok szerint az inzulinrezisztenciában szenvedő felnőttek fele nem volt elhízottnak tekinthető a súlya alapján.

Ez a munkarend hizlal a legjobban
Ez a munkarend hizlal a legjobban
Nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy melyik napszakra esik az étkezésünk.

5. Változás a hallásban
Megduplázza a halláskárosodás kockázatát. Míg a hosszú távú magas vércukorszint károsíthatja a belső fül kis ereit és idegeit, addig az alacsony vércukorszint károsíthatja azt, ahogyan a belső fül jeleket küld az agynak.

6. Látásproblémák
A magas vércukorszint befolyásolhatja látást. A túl magas cukor károsítja a kis ereket a szemben és szemszárazságot is eredményezhet. Előfordulhat homályos látás, olvasási nehézségek vagy távolabbi tárgyak nem látása. A látásváltozás súlyosbodhat, ha nem kezelik. Néhány esetben sötét, lebegő foltokat vagy csíkokat láthatsz.

7. A cukorbetegség jele lehet, ha mindig éhes vagy
Az éhségérzetet hormonok kombinációja befolyásolja, amelyek közül az egyik az inzulin. Ezért ha valami gond van vele, akkor gyakori éhségérzetet tapasztalhatsz.

A forró nyári napokon nem könnyű megőrizni a hidratáltságot. Azonban nem mindegy, hogy mit iszol. Az alábbi cikkünkben összeszedtük, mely ital hogyan hat a testedre.

Forrás,szerző: dívány