Piros pöttyök vannak a testén? Súlyos betegségeket jelezhetnek
Érezd!, Egészség

Olykor-olykor mindenki tapasztalhat a bőrén apró, tűszúrásnyi piros pöttyöket, amelyek gyakran súrlódástól vagy erős vakarástól keletkeznek. Ha azonban ok nélkül tűnnek fel, akkor súlyos egészségügyi probléma is állhat a jelenség hátterében.
Apró kiütések vagy petechiák? Ezt a kérdést valószínűleg kevesen teszik fel maguknak, amikor piros foltok jelennek meg a bőrükön, ugyanis sokan nem ismerik utóbbi kifejezést, mások pedig nem tudnak különbséget tenni a kettő között. A petechiák akkor keletkeznek, ha a bőr alatt lévő apró erek hirtelen károsodnak, megsérülnek. Ennek következtében apró, vörös, barna vagy lila pöttyök lepik el az adott területet. Jellegzetességük, hogy nem viszketnek és nem is emelkednek ki a bőr felszínéből. Ha megnyomjuk ezeket, a színük sem változik, míg egy kiütés ilyen esetben egy pillanatra világosabbá válik.

Hasonlóság a petechia és a kiütés között, hogy mindkettő valaminek a tüneteként jelenik meg. Előbbit okozhatja a bőr súrlódása, erős vakarás, illetve egyéb sérülések és bizonyos gyógyszerek is. Ezen kívül azonban súlyos betegségeket is jelezhetnek, amelyek a következők lehetnek:

Ez egy olyan autoimmun zavar, amely vérlemezke hiánnyal jár, ennek következtében nem tud megfelelően végbemenni a véralvadás, így vérzékeny állapot jön létre. Ekkor olyan antitestek termelődnek, amelyek arra késztetik a falósejteket, hogy távolítsák el a vérlemezkéket. Ennek következtében a trombociták száma olyannyira lecsökken, hogy azok nem képesek összecsapódásra. Az akut formája főleg a kisgyerekeket érinti és jellemzően vírusfertőzés következtében alakul ki. Ilyen estetben meglehet, hogy nincs szükség kezelésre, krónikus formában azonban már specifikus terápia indokolt.

Trombocitopénia
Az előbb említett ITP is egyfajta trombocitopénia, ám érdemes megjegyezni, hogy minden olyan állapot, amely a vérlemezkék csökkent mennyiségével jár, okozhat ilyen tüneteket. Ilyenkor a csontvelő betegségei, vírusfertőzések, májbetegségek, alkoholizmus, gyulladásos bélbetegségek, SLE, illetve rheumatoid arthritis állhat a háttérben, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják.

Schönlein-Henoch purpura
Az úgynevezett Schönlein-Henoch purpura a hajszálerek gyulladásával járó állapot, amely általában gyerekeknél fordul elő. Leggyakrabban a bőr, a belek és a vesék hajszálereit érinti, ezért gyakran okoz apró, tűszúrásnyi piros pöttyöket a testen, főleg a végtagokon. Amennyiben a vérzés a belekben és a vesékben történik, a széklet és a vizelet véressé válik. A betegség általában magától gyógyul.

Leukémia

A vérráknak is nevezett betegséget a kóros fehérvérsejtek csontvelőben történő gyors növekedése, szaporodása jellemzi, ennek következtében a leukémiás sejtek általában éretlen fehérvérsejtek. Mivel leukémia esetén igen alacsony a vérlemezkék mennyisége, így gyakran okoz petechiákat, véraláfutásokat. Kezelése több tényezőtől, a betegség típusától, stádiumától és a beteg állapotától függ, de általában a lehetséges terápiák a kemo- és sugárterápia, az immunterápia, és végső esetben a csontvelő-átültetés.

Egyéb lehetséges ok lehet a
C-vitamin hiány;
erőlködés;
sérülés;
fertőzés.
Amennyiben a foltok hirtelen jelentkeznek, egyre jobban elterjednek és nehézlégzéssel, zavartsággal, magas lázzal járnak, mihamarabb forduljon orvoshoz!

Forrás,szerző: velvet.hu