Az új Covid-alvariáns már mindenhol jelen van
Érezd!, Egészség

Az omikron legújabb variánsa válik dominánssá, az Egyesült Államokban már az esetek harmadáért a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon mindenhol jelen van – mondta az Indexnek Rusvai Miklós. A víruskutató elárulta, hogy kell-e ettől tartanunk, illetve milyen tünetekkel jár a fertőzés.
„A FLIRT egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, amíg nem kap a görög ábécé szerint új nevet a koronavírus újabb változata, addig nem új variánsról, csak a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsáról van szó”– ismertette Rusvai Miklós. A víruskutató rámutatott: 2023. január és augusztusa között 28 különböző omikron-variánst azonosítottak Magyarországon, tulajdonságuk azonban alig különbözik egymástól, ezért nem érdemes mindet számításba venni.

Hatékonyak az oltások ellene?
Az amerikai kutatók szerint a FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe, és megbetegítse az embert. Rusvai Miklós elmondása szerint mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLIRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél.

A víruskutató arra is kitért, hogy a gyártók már dolgoznak az erre a változatra kifejlesztett vakcinán, amit minden bizonnyal az őszi-téli időszakra tesznek elérhetővé.

Forrás, szerző: index.hu