Ez a vitamin segíthet lelassítani az öregedést
Érezd!, Egészség

Egy kutatás szerint a D-vitamin nem csupán a csontok erősségét szolgálja, hanem az öregedést is lelassíthatja.
Talán nincs olyan ember, aki ne szeretne örökre fiatal, szép és üde lenni. Nem véletlen, hogy évszázadok óta azt kutatjuk, vajon mi lehet az a „csodaszer”, ami legalább lelassíthatná az öregedést, ha már nem tekerhetjük vissza testünk biológiai óráját. A kutatók felfedezték, hogy nem is olyan bonyolult megállítani az időt. Sőt egyszerűbb, mint gondolnánk, elég hozzá egyetlen tablettát bevenni naponta ahhoz, hogy sokáig megőrizzük a fiatalságunkat.

D-vitamin nélkül elveszítjük az izmainkat
A D-vitamin fontos szerepet játszik az izom- és a csontépítésben, amelyek az életkor előrehaladtával fokozatosan elsorvadnak, gyengülnek. Vizsgálatok igazolják, hogy ha nem pótoljuk kellő mennyiségben a D-vitamint, az évek múlásával sokkal nagyobb lesz az izomvesztés kockázata.

De valóban lehetséges lenne csupán D-vitamin-pótlással lelassítani az öregedést? Ennek jártak utána olasz kutatók, akik egy új tanulmányban összegezték mindazt, amit eddig kollégáik már feltártak az öregedéssel kapcsolatban. Egyebek között azt, hogy ahogy idősödünk, úgy gyarapszanak és gyorsulnak a sejtelváltozások a szervezetünkben, beleértve a DNS-károsodástól védő telomerek rövidülését, a gének sérülését, a DNS-ünkön lévő változásokat és a krónikus gyulladásokat.

Az olaszországi Perugiai Egyetem genetikával foglalkozó szakemberei azonban felfigyeltek arra, hogy ezek a jellemzők szorosan összefüggnek egymással, bár nem olyan látványosak, mint a fizikai erő és a mobilitás hanyatlása.

Forrás, szerző: dívány