Kiszámolták, mennyivel fiatalít meg, ha egy hónapig jól alszunk
Érezd!, Egészség

Két nemrég elvégzett kutatás is azt igazolta, hogy ha nem alszunk eleget, akár 5-10 évvel is idősebbnek érezhetjük magunkat, mint ahány évesek valójában vagyunk. A kialvatlanság ugyanis olyan aktivitásokban korlátoz bennünket, amelyek kortól függetlenül hozzájárulnak a fiatalság érzéséhez.
Vizsgálatok igazolják, hogy az egészségi állapotunk és a mozgásszervi problémák mellett az alvásnak is kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy öregnek érezzük-e magunkat.

QP | Quality Placement
A jó alvás megőrzi fiatalságérzetünket
Az energia és a motiváció hiánya minden bizonnyal hozzájárulhat ahhoz, hogy öregebbnek érezzük magunkat az életkorunknál, ugyanis mindkettőre szükség van ahhoz, hogy ne érezzük magunkat korlátozva se fizikailag, se pedig szociálisan.

A kutatók szerint ezek az ismeretek is alátámasztják a megfelelő alvás fontosságát annak érdekében, hogy a fiatalos, szubjektív életkorunkat megőrizzük, ami előnyös mind a mentális, mind a fizikai egészség szempontjából.

Az agyunk is fiatalabb marad
A tanulmányok összefüggésbe hozták a hosszabb élettel, a demencia alacsonyabb arányával, a kevesebb depresszióval és olyan pozitív tulajdonságokkal, mint az optimizmus, a remény és a rugalmasság, valamint a jobb fizikai és mentális egészség. Kutatás igazolja azt is, hogy azok az emberek, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, azoknak az elméjük is megfelelően működik, hiszen több szürkeállománnyal rendelkeznek.

A hangulatunk is befolyásolja a korunkat
Nemrég két különböző kutatócsoport is azt vizsgálta, hogyan hat a hangulatunkra és a fizikai állapotunkra az alvás vagy annak hiánya. Az egyik felmérés során több mint négyszáz 18 és 70 év közötti ember alvási szokásait vizsgálták meg egy hónapon keresztül.

Forrás, szerző: dívány