Amikor lelki okok rejtőznek az aranyér mögött
Érezd!, Egészség

Ritkábban beszélünk róla, és talán elsőre furcsának is tűnhet, de az aranyér kialakulásának akár lelki okai is lehetnek. Ha valaki sokat szorong, idegeskedik, vagy állandóan feszült, bizony ez is meghúzódhat az intim problémák hátterében. A stressz ugyanis nemcsak az érzelmi és mentális egészségünkre, hanem a fizikai állapotunkra is hatással van.

Az aranyérbetegség az emberi test egyik legintimebb elváltozása, amelynek tüneteitől kezelés nélkül sokáig szenvedhetünk, és gyakran visszatérhet, ha csak a tüneteket enyhítjük és nem találjuk meg az oki terápiát. Az aranyeres csomók valójában vénás értágulatok, visszeres göbök a végbél falában. Fájdalmasan begyulladhatnak, vérezhetnek, a vér bennük megalvadhat, sőt, nemegyszer a végbélnyíláson át kitüremkedhetnek (súlyos esetben kizáródhatnak), ami állandó fájdalmat okozhat. Átalában a mozgásszegény életmód, rossz székelési szokások, megerőltető sport vagy munka, egészségtelen étrend, illetve kevés folyadék okozza kialakulásukat, de állhatnak lelki tényezők is a hátterében.

Ugyanis az állandó rohanás, a mindennapi teljesítménykényszer, a folytonos megfelelni akarás, a feszültség, az idegeskedés és az állandó szorongás is oka lehet az aranyér megjelenésének. Számtalan dolog aggaszthat minket: a napi feladatok, az anyagi helyzetünk, a munkanélküliség réme, magánéleti problémák, munkahelyi és családon belüli konfliktusaink, és még sorolhatnánk. És amikor már folyamatos lelki terhet jelent a stressz, és a felfokozott készenléti „üss vagy fuss” állapot tartóssá válik, az baj. Mert az állandó stressz a szervezetet állandó készenléti állapotban tartja, nem engedi ellazulni, pihenni, feltöltődni.

Így teszi tönkre a stressz a szervezetet

Ezért az állandósult stresszt kezelni kell, mert alattomos módon cincálja szét a szervezetet: megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, szaporábbá és felszínesebbé válik a légzés, szaporábban ver a szív, mindezek együttesen károsíthatják az erek falát és a szívet. De fokozódik az izomtónus, megváltozik a hormonok egyensúlya, s ha ez a felfokozott állapot sokszor előfordul, sőt, tartósan, hosszabb ideig fennáll, akkor a görcsös állapot az immunrendszert, az anyagcsere-folyamatokat és az emésztőrendszert is tönkreteheti, bélrendszeri funkciózavarokat okozhat.

A stresszre ugyanis kétféle módon reagálhat az emésztés: egyeseknél felgyorsul, másoknál viszont lelassul. Az első esetben fájdalmas görcsök és hasmenés jelentkezik, a másodiknál székrekedéssel, erőlködéssel és gázképződéssel kell szembenéznie az érintetteknek. Sajnos mindkét eset kedvez az aranyérbetegségnek.

Lazító és egyéb technikák

Optimális esetben a problémák megoldódásával magától is elmúlhat az aranyér, de ha állandósul a szorongás és a stressz, gyakran vissza is térhet. Miután már proktológusnál is többször jártunk, érdemes befelé figyelve elgondolkodni azon, vajon milyen kiváltó tényezők állhatnak a háttérben? Lehet-e, hogy az aranyérbetegségünk nem más, mint az állandó feszültség, görcs és stressz pszichoszomatikus vetülete?

Mit tehetünk?

Tartsunk önvizsgálatot, mitől vagyunk feszültek, mitől rándul görcsbe a hasunk!
Ha a munka okoz folyamatos frusztrációt (mert túl sok, túl kevés, akármilyen okból nem okoz örömet, és egyre mélyebbre nyom), merjünk változtatni és új lehetőség után nézni!
Ha erősen munkafókuszú az életünk, próbáljunk ki új hobbikat, elfoglaltságokat, amelyek segítenek kilépni a mindennapok mókuskerekéből!
Olyan nyugtató technikák is jót tesznek, mint a meditáció, relaxáció, az agykontroll, az autogén tréning és társaik.
A sport önmagában is feszültségoldó, kutatások szerint a depressziót is enyhíti, és az emésztésre szintén jó hatással van, tehát fogjunk bele a nekünk tetsző mozgásformába!
Ha olyan élethelyzetben vagyunk (kisgyermekek, vagy akár idős rokon ápolása), hogy nem tudunk soha kikapcsolódni, keressünk megbízható segítséget, amivel néha énidőt biztosítunk magunknak!
Ha társas kapcsolataink a mélyponton vannak, esetleg nagyfokú introvertáltság bénítja meg az életünket, keressünk fel egy drámapedagógiai csoportot!
Ha gyermekkori vagy bármilyen trauma, önbizalomhiány, önértékelési zavarok és egyéb komolyabb probléma áll az állandó feszültségek mögött, amivel képtelenek vagyunk egyedül megbirkózni, forduljunk pszichológushoz!
A spirituális felfogás

A spirituális felfogás szerint az aranyerességnek csakúgy, mint számos egyéb pszichoszomatikus betegségnek a hátterében olyan élethelyzetek állnak, amelyekben nem érezzük komfortosan magunkat, ezáltal hosszan tartó belső konfliktus alakul ki bennünk. Ez a felfogás úgy tartja, hogy az aranyér elmúlik magától, mert ezek az élethelyzetek legtöbbször átmenetiek. Ha mégsem enyhülnek az aranyeres tünetek, annak az az oka, hogy még mindig nem oldódott meg a konfliktus megnyugtatóan.

A legfontosabb üzenet az, hogy meg kell tanulni kezelni a stresszes helyzeteket, s akkor a pszichoszomatikus tüneteket is megelőzhetjük. Sajnos a modern ember minden eddiginél több problémával és stresszel küszködik, ezért a legfontosabb, hogy elsajátítsuk és tudatosan, rendszeresen használjuk is azokat a stresszoldó technikákat, amelyekkel az egészségünket megőrizhetjük.

Ne feledjük, a lelki tünetek kezelése hosszabb folyamat! Ha aktív tünetekkel jelentkező aranyerességünk van, javasolt a fizikális tüneteket korai stádiumban helyi készítményekkel kezelni. Erre ideálisak a patikában kapható aranyér elleni kenőcsök és kúpok. A testi tünetek enyhülése után akár többféle feszültségoldó, stresszcsökkentő technikát is alkalmazhatunk, hogy a lelkünk ugyancsak egyensúlyba kerüljön.

Forrás, szerző: hvg.hu