Ha cinkhiányos, könnyebben lebetegedhet!
Érezd!, Egészség

Cinkhiány esetén nő a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, nehezen gyógyulnak a sebek, érdes tapintású lesz a bőr és hullhat a haj. A súlyos cinkhiány – ami például könnyen előállhat az egyoldalú táplálkozás következtében – növekedésbeli visszamaradást okozhat a gyermekeknél, és hajhulláshoz, száraz, érdes bőrhöz és elhúzódó sebgyógyuláshoz vezethet a felnőtteknél, gyermekeknél egyaránt. Sokkal nagyobb probléma lehet azonban az, hogy már az előbb írt, szembetűnő tünetek megjelenése előtt jelentkeznek azok a szemmel nem látható immunrendszeri problémák, amik a cinkhiányra vezethetők vissza.

Cinkkel tényleg legyőzhetők a fertőzések?
Cinkhiányban nő a különféle fertőzésekkel szembeni fogékonyság. Vagyis, a cinkhiányos személy könnyebben lesz náthás vagy influenzás. Ezzel összefüggésben állapították meg azt is, hogy egyébként egészséges idős személyeknél a cinkpótlás csökkenti a különféle fertőzések kockázatát.

Mire képes a cink légúti fertőzések esetén?
Több klinikai vizsgálat eredményei is arra mutatnak rá, hogy a cinkpótlás, például cink-tartalmú szopogató tablettákkal, néhány nappal képes lerövidíteni a náthás vagy egyéb légúti fertőzéses megbetegedések időtartamát.
Kinek, mikor és mennyi cinkre lenne szüksége?
Aa cinkbevitel akkor bizonyul a leghatásosabbnak, ha az a légúti fertőzéses tünetek megjelenésekor történik, illetve az azt követő 3 napban. Vagyis, a légúti panaszok jelentkezését követően 24 órán belül javasolt bevenni az első cinkadagot!

A rendszeres cinkpótlás is kedvező hatású lehet: azoknál, akik az év 12 hónapjából 7 hónapon át szedik a cinket, kisebb lehet a légúti fertőzések rizikója.

Ha már cinkpótlásról van szó, azaz a táplálkozáson felüli cinkbevitelről, étrend-kiegészítők vagy gyógyszerek formájában, akkor érdemes szerves sóformában alkalmazni a cinket. Preferálandók tehát a cink-glükonát vagy cink-acetát sók a szervetlen sókkal, így például a cink-szulfáttal vagy a cink-oxiddal szemben.

Forrás,szerző: egészségkalauz