Rájöttek a cukorbetegség okára: nagy a baj
Érezd!, Egészség

Világszerte több mint félmilliárd embert érint a 2-es típusú cukorbetegség, de a kutatók még mindig nem tudják, mitől omlik össze az inzulin működése. Egy új kutatás most közelebb vihet az igazsághoz. Ez viszont egyben rossz hír is, a felfedezés ugyanis azt jelenti, nem feltétlen lehet megelőzni a betegséget.

Az amerikai Case Western Reserve University kutatói rájöttek, hogy a diabéteszesek esetében miért nem működik megfelelően a stabil vércukorszintet fenntartó hormon, az inzulin. A kutatás vezetője az a Jonathan Stamler, aki az S-nitroziláció felfedezése miatt lett széles körben elismert. Ez egy folyamat, amely során a szervezetben a nitrogén-oxid olyan, mindenütt jelenlévő hírvivő molekulává alakul, amely képes információkat megosztani a sejtek között.

Nitrogén-oxidot szinte minden sejt- és szövettípus termel, és döntő szerepet játszik az idegrendszer és immunrendszer működésében, valamint az erek tágulásában. Sőt, az S-nitroziláció szabályozási zavarát egyre inkább összefüggésbe hozzák számos egészségügyi problémával, köztük a szklerózis multiplexszel, a Parkinson-kórral, a sarlósejtes vérszegénységgel és az asztmával.

Forrás, szerző: origo.hu