Reflux diéta: mit együnk és mit kerüljünk?
Érezd!, Egészség

Majdnem mindenki tapasztalt már az élete során nyelőcsőégést vagy gyomorégést. Ha viszont ez heti két alkalomnál gyakrabban jelentkezik, reflux betegség is lehet a háttérben.

A reflux tünetek akkor jelentkeznek, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe emelkedik, és olyan tüneteket okoz, mint az égő érzés, a nyelési fájdalom vagy a felböfögés. A tünetek általában étkezés után egy órával alakulnak ki. Gyakran összetéveszthetők a szívinfarktus tüneteivel, ezért amennyiben az alábbi panaszokat tapasztalja, forduljon mielőbb orvoshoz:

szegycsont mögötti égő érzés,
gyomortájékról kisugárzó fájdalom, amely ritkán a hátba és karba sugározhat.
A reflux betegség kialakulásában a legfontosabb tényező a nyelőcső-gyomor átmenet magasságában (a gyomorszáj szintjében) lévő záróizom működésének a károsodása. Reflux betegség bármely életkorban kialakulhat, előfordulhat, de 40 éves kor felett gyakoribb.

A kezelés elsősorban az étkezési szokások megváltoztatásából áll. Egyes esetekben azonban az orvos gyógyszeres kezelést is javasolhat, vagy ha a gyógyszeres kezelés nem enyhíti a reflux tüneteit, műtétre is sok kerülhet.

Mit ehetek, ha refluxom van?
Reflux esetén az étrendnek kiegyensúlyozottnak és változatosnak kell lennie, és fontos, hogy a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, például barna rizs vagy teljes kiőrlésű tésztafélék, valamint sovány fehérjék, például tofu, fehér hal, tojás vagy csirke kerüljenek előtérbe.

A reflux diéta során azonban ajánlott kerülni a nehezen emészthető, gázokat okozó vagy a gyomrot irritáló ételek fogyasztását, mint például a sült ételek, sós rágcsálnivalók, finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, üdítők, fehér tészták vagy édességek, valamint a koffeintartalmú élelmiszerek, például a kávé vagy a csokoládé.

Az étrendbe beilleszthető élelmiszerek a következők:
Friss gyümölcsök: például alma, őszibarack, körte, banán, dinnye, görögdinnye, eper, szőlő, szeder és mangó;
Friss zöldségek: például sárgarépa, cukkini, spenót, mángold, saláta és rukkola;
Szénhidrátok: például rizs, tészta, burgonya, édesburgonya és kenyér;
Alacsony zsírtartalmú fehérjék: például bőr nélküli csirke vagy pulyka, valamint fehér hal és tojás. A vörös húsok esetében fontos, hogy kevesebb zsírt tartalmazó darabokat válasszunk, és távolítsuk el a látható zsírt;
Sovány tejtermékek, előnyben részesítve a fehér sajtokat: mint például a ricotta, a túró vagy az alacsony zsírtartalmú túró;
Jó zsírok: például olívaolaj kis adagokban;
Teák: mint például a gyömbér és a kamillatea, amelyek segítenek javítani a rossz emésztést.

Forrás,szerző: egészségkalauz