8 tüdőerősítő tápanyag, ami krónikus betegség esetén is könnyíti a légzést
Érezd!, Egészség

A friss magyar kutatás szerint bizonyos tápanyagok javítják a tüdő működését még krónikus betegség esetén is.

A Semmelweis Egyetem új tanulmányából kiderül, pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható az elsősorban dohányosokat érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) romlása. A táplálkozás szerepe azért is kiemelkedő, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit.

Tüdőerősítő vitaminok és egyéb tápanyagokA Semmelweis Egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás keretében 45 000 COPD-s beteg, köztük dohányosok és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával. Öt év eredményeit összegezve megállapították, hogy a mediterrán diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns-tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete.

Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telítettzsírsav-bevitel, például a feldolgozott, tartósított húsipari termékek fogyasztása fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét. Az étrend és tápláltság szerepe azért jelentős, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit.A betegség ugyanis több olyan, a tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti. Ilyen például az izomtömeg- és csontsűrűség csökkenése, az izmok, beleértve a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása. Éppen ezért a dohányzás felfüggesztése és a gyógyszeres kezelés mellett a COPD-t az étrend megváltoztatásával lehet a leginkább pozitív módon befolyásolni.- A COPD-s betegek túlélési esélyét a légzésfunkciótól függetlenül jelentősen meghatározza a tápláltsági állapot (BMI), a testösszetétel (testzsír és az izomtömeg-aránya) és a zsírmentes testtömeg (FFM) - mondja dr. Varga János, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense, a tanulmányok utolsó szerzője. Egy fehérjében (1,2-1,5 g/testsúlykilogramm) és egészséges zsírokban (35%-40%) gazdag, mérsékelt szénhidráttartalmú (40%-45%) étrenddel lassítható az állapot rosszabbodása, a tünetek is enyhülnek, teszi hozzá.Megnövelt fehérjetartalmú étrenddel csökkenthető a dohányosokra és COPD-s betegekre jellemző, az étvágytalanságból és fizikai inaktivitásból is adódó izomtömegvesztés. Az emelt fehérjebevitel - megfelelő mennyiségű D-vitamin és kalcium bevitele mellett - a betegség másik gyakori szövődményét, a csontritkulás mértékét is lassítja. Az alacsonyabb szénhidrátbevitel a légzést könnyíti, mivel a szénhidrátok emésztése során egységnyi felvett oxigénre több szén-dioxid termelődik, mint zsírok vagy fehérjék feldolgozásakor.

Forrás, szerző: femina