Lehet, hogy eddig rosszul használta az orrspray-t?
Érezd!, Egészség

Sokan használnak orrspray-t, de közel sem biztos, hogy szabályosan is teszik.
Melyek azok a szabályok, amire való odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy a termékhasználat hatásos és biztonságos legyen.

Bizonyára kevesen vannak, akik még soha nem dugult el az orra, és nem vágyott volnsa egy egészséges lélegzetvételre. Ehhez pedig a legjobb megoldás az orrspray-k használata.

Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére, az orrüreg eldugulásának a megszüntetésére szolgálnak. Számos érösszehúzó hatóanyagú készítmény van forgalomban - fenilefrin, oximetazolin, tramazolin vagy xilometazolin összetevővel.

Az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k jó szolgálatot tehetnek akkor, ha vírusos vagy bakteriális fertőzések (pl. nátha, influenza), allergia okozzák az orrdugulást.

A szabályos használat fontos!
A megfelelő módon történő orrspray-alkalmazás hozzájárul az orrspray hatásosságának a biztosításához, a mellékhatások rizikójának minimalizálásához. Amennyiben az orrspray befúvásakor a fejet enyhén előre döntve tartja, megakadályozhatja az, hogy a készítmény hátracsorogjon a garatra (azaz a torokra), és kiküszöbölhető a kellemetlen ízérzet, illetve a mellékhatások kockázata is csökkenthető.

A higiéniai szempontok miatt legyen saját orrspray-je!
Az orrspray fúvókáján hemzseghetnek a vírusok és baktériumok. Kerülje el a fertőzéseket! Legyen az orrspray-je az Ön személyes használati tárgya, más személynek azt ne adja kölcsön, és Ön se használja más orrspray-jét!

Fontos, hogy hány napon át használja folyamatosan az orrspray-t!
Az érösszehúzó orrspray-k használatára rá lehet szokni, és a hozzászokás kellemetlen orrpanaszokkal (száraz orrnyálkahártya, orrdugulás, orrvérzés stb.) járhat. Tartós vagy nem a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő alkalmazás esetén a beteg egyre többször, egyre nagyobb adagokat használ az orrcseppből vagy orrspray-ből, hogy mérsékelje az orrdugulást. Súlyos esetben az orrnyálkahártya olyan mértékben is sérülhet, amit már csak műtéti úton lehet kezelni.

Forrás,szerző: egézségkalauz