A tél slágere a csicsóka -­ 5 ok, miért kell mindenképpen fogyasztanod
Érezd!, Egészség

KÖZÉRZETA tél slágere a csicsóka -­ 5 ok, miért kell mindenképpen fogyasztanod
A csicsóka már több száz éve ismert táplálékunk, a régi leírásokban is ajánlották fogyasztását az egészség megőrzése érdekében. Kifejezetten téli élelmiszerként tartották számon. Ám van 5 nyomós okunk arra, hogy a fogyasztására buzdítsunk.

Az indiánok eledele volt

A csicsóka egy édeskés dió ízére emlékeztető zöldség, amely Észak ­Amerikában az indiánok eledele volt. Csak a 17. században indult el hódító útjára, ekkor érkezett Európába. Maga a növény nagyon igénytelen, bármilyen körülmények között megterem, és kinézete ellenére nem a burgonyával, hanem a napraforgóval áll közelebbi rokonságban. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a zöldség héja sima és foltmentes legyen. Készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, fogyaszthatjuk köretként, tehetjük pogácsába, használhatjuk cukor helyettesítésére, és természetesen rágcsálhatjuk nyersen is, vagy éppen a salátát gazdagíthatjuk vele

1. Igazi vitaminbomba
Magas a kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalma. Nátriumtartalma alacsony, vastartalma viszont említésre méltó. Nyomelem tartalma is kiemelkedő réz, króm, mangán és cink tartalma magas, termőhelytől függően lehet még benne, szelén és bór. Mindezek az anyagok támogatják a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere folyamatokat, az enzimatikus működést, védik a bőrt, az érrendszert, a nyálkahártyát, megelőzik a terhességi hipertóniát, illetve lassítják az öregedési folyamatokat.

2. Méregtelenít
Gyorsítja a méregtelenítést, különösen a nehézfémek kiválasztásában van jelentős szerepe. Erősíti az ártalmas környezeti hatásokkal szembeni ellenállást. Az aktív és passzív dohányzás által okozott károkat mérsékli, sokszor használják dohányzás leszoktató programok részeként is. Tisztítókúrák hasznos kelléke, ugyanis növeli a méregtelenítő programok hatékonyságát. Csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait. Gyorsítja az alkohol oxidatív lebontását, segít megszüntetni a másnaposságot. A dohányzás leszoktatás mellett alkohol elvonó kúrában is hathatós segítség. Minden helyzetben segít abban, hogy a lelki és idegrendszeri stabilitás megmaradjon.

3. Visszaszorítja a cukorbetegséget
Szabályozza a cukoranyagcserét, tehermentesíti a hasnyálmirigyet, glikémiás indexe alacsony. 1­es típusú cukorbetegség esetén megelőzi a szövődményeket, és enyhíti a már meglévőket, mivel kontrollálhatóvá teszi ezt az állapotot. Visszafordíthatja a 2­es típusú cukorbetegséget, és itt is enyhíti a szövődményeket. A teljes gyógyulásban is hatékony szerepet játszhat.

4. Karcsúsít
Kiváló segítőtársa a fogyókúrás programoknak. Nem emészthető ballasztanyag tartalma révén serkenti a bélműködést. Emellett, hosszan tartó teltségérzetet biztosít, még akkor is, ha egyébként az átlagosnál kevesebb élelmiszert fogyasztottunk. Csökkenti az étvágyat és az édesség utáni sóvárgást. Lúgosító hatású.

5. Sportolóknak igazi doppingszer
Segíti a tartós izommunkát, így nem csak a sportolók, hanem a fizikai munkát végzők számára is jó szolgálatot tesz. A lemerült, energiát vesztett szervezetet feltölti. Ám nem csak fizikai, hanem szellemi serkentőszer is, tartós szellemi munkát, végző személyeknek kifejezetten ajánlott. Segíti a lelki kiegyensúlyozottság megteremtését, B­vitamin tartalma révén támogatja az idegrendszer működését. Csökkenti a hangulatingadozásokat, segítséget nyújt még olyan lelki fájdalmak leküzdésében is, mint gyász, vagy erős trauma. Gyermekkortól fogyasztva, segítség lehet a stabil személyiség kialakulásában.

Forrás,szerző: női portál