16 tünet, amelyek rákos megbetegedésre utalhatnak
Érezd!, Egészség

A rákos daganatok korai felismerése létfontosságú. Sok esetben a kezdeti tünetek könnyen figyelmen kívül hagyhatók vagy összekeverhetők más betegségekkel. A korai felismerés és a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a betegség időben történő kezelésében, ezzel növelve a gyógyulás esélyét. Itt 16 tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:
Amennyiben rendszertelen menstruációs ciklust vagy kismedencei fájdalmat tapasztalunk, ezek a jelek méhnyak-, méh- vagy petefészekrákra is figyelmeztethetnek.

Ha tartós emésztési problémákkal küzdünk, mint például székrekedés, hasmenés, véres vagy sötét széklet, vagy gyakori vizelés közben vért észlelünk, akkor ezek a tünetek vastagbél-, prosztata- vagy húgyhólyagrákra is hívhatják fel a figyelmet.

Amennyiben a puffadás jelenségét két héten át fennállónak érezzük, fontos lehet kivizsgáltatni, mert ez a tünet petefészekrákra vagy a gyomor-bélrendszeri daganatokra is figyelmeztethet.

A mellünkön tapasztalt változások, mint például csomók, gödröcskék vagy elszíneződések, nem mindig jelentenek komoly gondot, de az emlőrák egyik korai jelzésének is tekinthetők.

Amennyiben tartósan nehezített a nyelés, lehet, hogy torok-, tüdő- vagy gyomorrákra utalhat.

Ha a testen ütődés nélkül zúzódásos elszíneződések jelennek meg, ez akár vérrák jele is lehet.

Főként erős dohányosok és alkoholbetegek esetében a szájon belüli elváltozások szájrákra utaló jelek lehetnek.

Amikor anyajegyeink különös alakot öltenek vagy színük változik, fontos, hogy az ABCDE szabály alapján ellenőrizzük, mert ez bőrrákra utalhat.

Hosszantartó, lokalizált fájdalom jelentkezése a testünk egyes részein különféle rákfajtákra hívhatja fel a figyelmet.

A tartós fáradtság nem csupán a mindennapok megpróbáltatásai miatt léphet fel; ez is jelezheti különböző rákfajták jelenlétét.

A menopauza utáni vérzés, bár nem mindennapi, mégis méhnyak- vagy méhrákra utaló tünet lehet.

Ha hosszan tartó gyomorfájdalmat vagy hányingert tapasztalunk, fontos lehet, hogy átesünk egy vizsgálaton, mivel ezek a tünetek máj-, hasnyálmirigy- vagy más emésztőrendszeri daganatokra is utalhatnak.

A váratlan és megmagyarázhatatlan fogyás néha egyszerűen a stressz vagy más életmódbeli tényezők miatt következik be, de számos rákfajta is állhat a hátterében.

Forrás,szerző: velvet.hu