EZEK A JELEK ARRA UTALNAK, HOGY HAMAROSAN AGYVÉRZÉSED LESZ
Érezd!, Egészség

A stroke, vagyis az agyvérzés korai jeleinek felismerése nagyban hozzájárulhat a maradandó károsodások elkerüléséhez.
Stroke akkor következik be, amikor az agy egy részének vérellátását valami blokkolja vagy megszakítja, ami megakadályozza, hogy az agysejtek oxigénhez és táplálékhoz jussanak. Bár a stroke közeledtét nem mindig lehet előre megjósolni, egyes esetekben olyan tünetek előzik meg, amelyeket fontos időben felismerni, hiszen az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Milyen jelek figyelmeztetnek a stroke-ra?
A stroke egyik korai jele lehet a súlyos vagy szokatlan fejfájás. Egy 550 fő bevonásával végzett 2020-as tanulmány megerősítette, hogy a résztvevők 15 százaléka élt át ilyen tüneteket az úgynevezett iszkémiás stroke bekövetkezése előtt.

A tanulmány szerzői megjegyezték, a fejfájás vagy súlyos természetű volt, vagy különbözött minden korábban tapasztalt fájdalomtól.

A TÜNETEK ÁLTALÁBAN A STROKE-OT MEGELŐZŐ 7 NAPBAN KEZDŐDTEK.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknál, akik ilyen szokatlan fejfájásról számoltak be, nagyobb valószínűséggel jelentkezett pitvarfibrilláció is.

A stroke másik lehetséges figyelmeztető jele az átmeneti iszkémiás roham (TIA), ami abból adódik, ha az agy részének vérellátása rövid időre megszakad. A ministroke-ként emlegetett TIA és a stroke tünetei ugyan nagyon hasonlóak lehetnek, de az előbbiek általában egy órán belül elmúlnak, és ritkán vezetnek maradandó károsodáshoz.

A TÜNETEK AKÁR 24 ÓRÁIG IS FENNÁLLHATNAK.

Mivel a panaszokat az esetek egyharmadában agyvérzés követi, ilyenkor fontos mielőbb orvoshoz fordulni. Érdekes módon egy közelmúltbeli tanulmány azt mutatta, hogy bár a TIA a stroke előfutára lehet, az elmúlt években csökkent azoknak a száma, akik a rohamot követő 90 napon belül akut stroke-ot szenvedtek. Ez arra utalhat, hogy a TIA gyors kezelése hozzájárulhat a stroke megelőzéséhez.

Mik a TIA tünetei?
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled, azonnal fordulj orvoshoz:

bénulás vagy gyengeség a test egyik oldalán, általában az arcon, a karokban vagy a lábakban,
nehéz beszéd vagy értelmezési problémák,
az egyensúly vagy koordináció elvesztése,
járási nehézségek,
látászavar,
szokatlan fejfájás,
szédülés.
Kutatások megerősítették, hogy a tünetek jelentkezése után a stroke az esetek 80 százalékban megelőzhető, ha a diagnózis időben megtörténik, és a beteg megkapja a megfelelő kezelést.

Forrás, szerző: dívány