Megdöbbentő összefüggést találtak a tudósok a mellrák és az alvás között
Érezd!, Egészség

A szakemberek egy vizsgálat során arra jutottak, hogy mellrákban szenvedők esetében éjszaka, alvás közben sokkal több olyan sejt kerül a tumorból a véráramba, ami áttétet képezhet, mint nappal, az ébrenlét során.

A daganatos megbetegedés önmagában is súlyos egészségügyi probléma, a legveszélyesebb azonban az, amikor a rákos sejtek bekerülnek a véráramba, hogy aztán a test különböző részeire vándoroljanak. Ezt a szaknyelv metasztázisnak hívja, amit a köznyelv áttétként ismer.

A szakemberek most ezzel a folyamattal kapcsolatban jutottak egy igen megdöbbentő felfedezésre. A Nature-ben megjelent publikáció szerint az emlőrákos betegeknél ezek a keringő tumorsejtek (circulating tumor cells, CTC)

nagyobb valószínűséggel kerülnek be a véráramba éjszaka, mint nappal.

Qing-Jun Meng, a Manchesteri Egyetem tudósa szerint a felfedezés feltár néhány olyan működési folyamatot az emberi szervezettel kapcsolatban, amiről eddig nem sokat lehetett tudni. Mindez lehetővé teheti, hogy a daganatos megbetegedés előrehaladását is jobban nyomon tudják követni.

Nicola Aceto, a tanulmány társszerzője, a svájci ETH tudósa szerint a tudományos közösség évek óta vitázik azon, hogy a szervezet cirkadián ritmusa hogyan befolyásolja a rák kialakulását. A mostani tanulmánnyal világossá vált, hogy „a daganatok akkor ébrednek fel, amikor a beteg elalszik” – jelentette ki Aceto. A szakember szerint mindez komoly előrelépés a metasztázis megértésének terén.

Forrás, szerző: hvg.hu