Ezt teszi az egészségünkkel napi 2 alma
Érezd!, Egészség

A népi bölcsesség, miszerint „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”, nem véletlenül terjedt el, az alma ugyanis az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen eleme. Bár nem leszünk védve minden betegségtől, ha tartjuk magunkat a mondáshoz, a gyümölcsök királynőjének is becézett alma egészségre gyakorolt jótékony hatásaihoz kétség sem fér.

Az almafogyasztásnak számtalan előnye van. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány szerint napi két almával még többet tehetünk egészségünkért. A kutatás szerint

CSÖKKENTHET A KOLESZTERINSZINTÜNK, HA A NÉPSZERŰ GYÜMÖLCSBŐL NYOLC HÉTEN ÁT MINDEN NAP KETTŐT IS ELFOGYASZTUNK.

Ez hosszú távon jelentősen csökkentheti a szívroham vagy a stroke rizikóját is.

A kutatásba összesen 40 olyan felnőttet vontak be, akik 20 és 69 év közöttiek voltak, és akiknek magas volt az LDL-koleszterin-szintjük. A résztvevőktől a kutatás elején vért vettek, majd két csoportra osztották őket. Míg az egyik csoport tagjai két hónapon át minden nap két nagyobb almát ettek meg, addig a többiek ezzel kalóriaértékben megegyező almalét ittak.

A két hónap lejártával megismételték a vérvételt, és a leleteken azt látták, hogy

3,6 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT AZOKNAK AZ ALANYOKNAK AZ LDL-KOLESZTERIN-SZINTJE, AKIK NAPI KÉT NAGYOBB ALMÁT ETTEK MEG.

Ez a mennyiség ráadásul a napi ajánlott rostbevitel csaknem negyedét tartalmazza. Beleértve olyan rostokat is, amelyek a koleszterincsökkentésért felelős bélbaktériumokat táplálják.

A tanulmányból az is kiderül, hogy azoknak, akik mindennap megettek két almát, sokkal egészségesebb ereik és lazább érfalaik voltak, ami feltehetően az alma polifenoltartalmának köszönhető.

forrás,szerző: velvet.hu