Folyékony, puha, krémes vagy kemény: Ön hogyan szereti a főtt tojást?
Érezd!, Gasztro

Nem titok, hogy a főzési idő határozza meg, mennyire lesz kemény vagy éppen lágy a tojásfehérje és a sárgája. Éppen ezért érdemes megjegyezni, hogy hány perc alatt lesz tökéletes állagú kedvenc főtt tojásunk. A lecker.de szakértői elárulják a pontos időzítést.
Ezeket látta már?


Koronavírusos lett Kamala Harris: vajon Biden is elkapta tőle?

Kettétörte a koronavírus a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának álmát

Mennyi ideig kell főzni?

Forraljunk vizet egy lábasban, egy evőkanál segítségével óvatosan tegyük bele a tojásokat – figyeljünk arra, hogy főzés közben a víz már csak enyhén legyen forrásban. Az ábrán jól láthatjuk, hogy hány perc alatt marad még folyékony, vagy lesz krémes, esetleg kemény a tojás: 5 percnél a tojásfehérje már kemény, de a sárgája még szinte folyik. A 7 perces tojássárgája valamivel krémesebb, de még mindig lágy, ám a 13 perces már teljesen kemény, ezért jól szeletelhető.

Finom és krémes

Ha azt szeretnénk, hogy a főtt tojássárgája finom, krémes állagú legyen, akkor hideg vízben kezdjük el főzni a szoba-hőmérsékletű – ezzel megelőzhetjük, hogy a tojáshéj a forró hőmérséklet miatt megrepedjen – tojásokat. Miután a víz felforrt vegyük le a tűzről az edényt és fedjük le. Ha kemény tojást szeretnénk, akkor 10-12 percig, ha lágyabbat akkor 6-7 percig hagyjuk a forró főzőlében.

Hagyjuk kihűlni

Sokkal könnyebb lesz meghámozni a tojásokat, ha főzés után azonnal jeges vízbe tesszük. Hagyjuk őket a hideg fürdőben legalább 10 percig, és csak ezután távolítsuk el a héjukat.

Forrás,szerző: blikk.hu