Indulok az Egyesült Államok elnöki posztjáért, és nagyon izgulok
Europethrob hírek ', Külföldi hírek

Újabb demokrata nagyágyú szállt be az elnökjelöltségért folytatott versenybe: a kaliforniai Kamala Harris hétfőn az ABC reggeli műsorában jelentette be hivatalosan szándékát:

Indulok az Egyesült Államok elnöki tisztségéért, és nagyon izgulok. (...) Az amerikai közvélemény

egy harcost akar, egy olyan valakit, aki keményen harcol értük, és mindezt nem önérdekből. Én erre felkészültnek érzem magam.

Az 54 éves politikus tamil és jamaikai felmenőkkel rendelkezik, így ő az első fekete jelölt a 2020-as elnökségért folytatott versenyben (és könnyen lehet, hogy rajta kívül nem is lesz meghatározó fekete jelölt), viszont Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Tulsi Gabbard hawaii képviselő és Kirsten Gillibrand New York-i szenátor mellett már a negyedik demokrata női jelölt (ami óriási történelmi rekord).

Harris kerületi-, majd államügyészként szolgált az USA legnagyobb államában. Tevékenységét kemény jogérvényesítés és a politikai függetlenség szem előtt tartása jellemezte - egy konfliktusban még az őt kinevező Obama-adminsztrációval szemben is képes volt bíróságig elmenni (ahol az ő jogértelmezése győzött) -, a visszaeső bűnözőkről szóló könyvét pedig kiemelkedő szakmunkának tartják. Miután beszédet mondott a 2012-es elnökjelölő demokrata nagygyűlésen, egyértelmű volt, hogy Washingtonba készül. 2015-ben jelentette be, hogy indul Kalifornia egyik megüresedő szenátori posztjáért, amit 2016-ban könnyedén be is söpört (az állam a Demokrata Párt egyik legstabilabb bástyája). Fő témái:

- a büntetőjogi reform
- a minimálbér 15 dollárra történő emelése
- az abortusz liberalizálása
- és a bevándorlás

De a szenátus igazságügyi bizottságának tagjaként meglehetősen kemény kérdésekkel vett részt az orosz beavatkozásról szóló meghallgatásokban is.

Forrás: index.hu
Szerző: TÓG