Több mint 200 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen
Europethrob hírek ', Belföldi hírek

Az ÁEEK adatai szerint a legrosszabb helyzetben Bács-Kiskun megye van, de a fővárosban is vannak hiányosságok.



231 olyan fogorvosi praxis van ma Magyarországon, ahol tartósan – vagyis legalább fél éve – nincsen szakorvos – írja a 24.hu az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatai alapján, amelyekből az is kiderül, hogy országszerte 185 vegyes, 26 gyermek és 20 felnőtt praxisba nem találnak orvost.

Ha megyei bontásban nézzük az adatokat, akkor Bács-Kiskun áll a legrosszabbul, itt 25 üres praxis van. Ezt Nógrád megye követi 21, majd Békés megye 18 üres hellyel.

Baranya és Hajdú-Bihar megye ilyen szempontból kivételt jelent: míg előbbiben minden fogorvosi praxist betöltöttek, utóbbiban is csak egyetlen helyen kellene megoldani a fogorvosi ellátást.

Vannak települések, amelyek már több mint tíz éve várnak arra, hogy egy szakorvos betöltse az üres praxist: Hejőkeresztúron 2004 márciusa, Lőkösházán 2004 szeptembere, Katymáron 2005 októbere óta várnak fogorvosra.

Magyarország négy városában, Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen lehet fogorvosi diplomát szerezni. A főváros kivételével az egyetemi városokban és azok környékén megoldottnak is mondható a fogorvosi ellátás.

Budapestről jelenleg 41 szakember hiányzik, csak a VIII. kerületben 22 betöltetlen praxis van, ebből 16 felnőtt és 6 gyermek. Itt található a SOTE Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikája és az egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézete is, amely a fővárosi fogászati ügyeletet működteti. Négy szakember hiányzik a XIX. kerületből, három a XXI. kerületből, kettő a XI., XV., XVI., XVII., XVIII., egy a VII. és a IX. kerületből, tehát a fogorvoshiány inkább a pesti oldalt sújtja.

Forrás, Szerző: hvg.hu