Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát
Europethrob hírek ', Politikai hírek

Ha az LMP nem jelöl új tagot, akkor megszűnhet a képviselete a nemzetközi szervezetnél.


Korábban megírtuk, hogy Kövér László házelnök visszavonta Demeter Márta tagságát, így az LMP-nek új tagot kell delegálnia a NATO parlamenti közgyűlésébe. Demeter tagságát azért vonta vissza a házelnök, mert korábban egy iratbetekintésre hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével utaztatta, ám kiderült, hogy összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával.

A történtek után Kövér László házelnök az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amely megállapította, hogy az ellenzéki politikus „nem nyilvános minőségű” adatokat hozott nyilvánosságra.

Demeter korábban azt nyilatkozta, hogy a tagsága annak ellenére is él, hogy Kövér visszavonta, és kommunikációs blöffnek nevezte a lépést. Most azonban a Magyar Idők szerint a NATO parlamenti közgyűlés hivatalos honlapján is törölték a delegáltak sorából Demetert. A kormánypárti lap azt írja, ha az LMP frakcióvezetője nem jelöl új tagot, Kövér László házelnök a tényleges parlamenti erőviszonyokra tekintettel egy másik ellenzéki képviselői csoportot kér fel a küldöttségbe való delegálásra, így az LMP képviselete megszűnne a nemzetközi szervezetnél.

Magyarország hét állandó és hét póttagot delegálhat a testületbe. Mind a rendes, mind a póttagok esetében négy kormánypárti, illetve három ellenzéki politikus képviseli a NATO parlamenti közgyűlésé­ben Magyarországot.

Forrás, Szerző: hvg.hu