Fáj a feje? Ez az 5 gyógynövény segít!
Érezd!, Egészség

A fejfájás sok ember életét megkeseríti, ami rossz esetben akár munkaképtelenséget is okozhat. Vannak, akiknél csupán néha-néha jelentkezik, de olyanok is akadnak, akiknek visszatérő a probléma. Lássuk, mik azok a gyógynövények, amik segíthetnek!

HIRDETÉS
Amennyiben semmilyen szervi eltérés nem áll a kínzó fejfájás mögött, úgy a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk, hogy mihamarabb leszámolhassunk a kellemetlen panasszal.

Cickafark, mint gyógynövény
A multifunkcionális cickafark jó többek között a menstruációs zavarokra, feszültségoldásra, gyomorgörcsre, felfázásos panaszokra használják, de ezeken kívül még fejfájás, migrén ellen is hatásosnak bizonyul. Ez utóbbi tulajdonságát kamazulén tartalmának köszönheti, melyet remek görcsoldóként tartanak számon. A cickafarkot használhatja fájdalomcsillapításra, vagy akár megelőzésnek is, rendszeresen fogyasztva. Ekkor napi 1-2 csészével érdemes meginni belőle, méghozzá lehetőleg édesítés nélkül! Tinktúrájának fájdalomcsillapító és izomlazító hatása is van.

Elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le!

Ellenjavallat: hormontartalma miatt nem ajánlott fogamzástablettát szedő nőknek, kismamáknak és daganatos betegeknek. A menstruációs ciklus beállításához a menstruáció befejezését követő naptól számítva 2 hétig ajánlott a fogyasztása. A vizeletet sötétbarnává festheti, emiatt nem szabad megijedni! Nagyon érzékeny egyéneknél allergiás bőrreakciók jelentkezhetnek, valamint fényérzékenységet válthat ki.

Levendula, a nyugtató gyógynövény
A kellemes illatú levendulát fejfájás ellen használhatja teaként, párologtatóba, vagy a kettőt egyszerre. Nyugtató hatásának köszönhetően ellazítja a megfeszült izmokat és elűzi a stresszt, mely a fájdalom kiváltó oka lehet. Mivel élénkíti a vérkeringést, így javítja az agy vérellátását is.

Azt is jó, ha masszázsolajként használja: csepegtessen egy kevés jojoba-vagy mandulaolajba 5-10 csepp levendula illóolajat, és fejfájás esetén ezzel kenje be a nyakát, halántékát! Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladáscsökkentő is egyben, ami tovább mérsékli a kellemetlen panaszokat.

Tipp: élvezzük varázslatos hatását aromafürdőben: cseppentsünk a fürdővízbe 4-6 csepp illóolajat, majd adjunk hozzá egy kevés tejet/tejszínt/mézet. Nemcsak relaxál, hanem bőrünk is bársonyos tapintású lesz tőle. Kisbabáknál és gyerekeknél is nyugodtan alkalmazható- teszi hozzá dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája.

Forrás, szerző: egészségkalauz