Halloween pizza
Érezd!, Gasztro

„Szellemes” és finom

Miért ne lehetne ünnepelni a Halloweent? Gyerekcipőben jár Magyarországon, ez való igaz, az amerikai gyerekek számára legfontosabb része a „Trick or Treat” például még hiányzik. Ez az a szokás, amikor a gyerekek bekopognak a szomszédok ajtaján, és azt kiabálják, hogy „Trick or Treat!”, vagyis nagyjából „Cukrot vagy csalunk!”, ami jelenthet tojásdobálást vagy más csintalanságot, ha nem kapnak édességet.
Viszont az üzletek és már sok ház, lakás teljes Halloween-díszben ragyog, a tökfaragás is egyre elterjedtebb, és persze Halloween bulik is vannak felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Furfangosabbnál furfangosabb ételek kerülnek ilyenkor a büféasztalra, ujj formájú virsli, szemgolyó tojás, pókos muffin, tök formájú töltött paprika. Én ennél most egy sokkal egyszerűbbet mutatok, amihez mindössze Halloween-kompatibilis keksz kiszúrók szükségesek.
Ez a pizza egy teljesen normális margherita pizza, amelyre, miután kivettem a sütőből, szeletelt mozzarellából Halloween formákat szúrtam ki, és még melegen a pizzára tettem. Kicsit olvadt, kicsit ijesztő, kicsit menő! Természetesen kész pizzatésztát és szószt is használhatsz, de én mindkettőt magam készítettem.

Hozzávalók
4 személyre

A pizzatésztához:
½ kg liszt + a kovászhoz és a szóráshoz
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl kézmeleg víz
csipet cukor
4 ek. olívaolaj
1 tk. só

A szószhoz:
1 ek. olívaolaj
2 gerezd egész, hámozott fokhagyma
1 ½ dkg sűrített paradicsom
1 konzerv (400 g) kockázott paradicsom leturmixolva
1 ek. friss oregánó, vagy ½ ek. szárított, morzsolt
só, bors
1 ek. cukor

Az összeállításhoz:
25 dkg reszelt pizza mozzarella
15 dkg vékonyra szeletelt mozzarella vagy trappista
friss bazsalikom

Elkészítés

A kovászhoz kb. 2 ek. lisztet, a cukrot és az elmorzsolt élesztőt keverd el a vízben. 15 perc után, ha felfutott, tedd egy dagasztókarral felszerelt robotgép táljába a liszttel, az olajjal és a sóval együtt. Lassú fokozaton kezdjed el keverni, és ha összeállt, kicsit gyorsabban. Legalább 5 percig dagaszd, amíg sima és fényes nem lesz. Ekkor fedd le a tálat egy konyharuhával, és nem huzatos helyen 1 órát keleszd, vagy amíg duplájára nem nő a tészta. Ezután oszd annyifelé, ahány pizzát szeretnél (én most változó méretű, de alapvetően egyszemélyes adagokat készítettem), gyúrd át a darabokat, és keleszd újabb 1 órát.
Közben készítsd el a szószt: hevítsd fel az olajat egy lábosban, és dobd bele a fokhagymát. Pirítsd közepes lángon 2-3 percig, amíg a fokhagyma meg nem barnul, majd add hozzá a sűrített paradicsomot, és ezt is pirítsd folyamatosan kevergetve, 1-2 percig. Öntsd fel a turmixolt paradicsommal, sózd, borsozd és cukrozd meg, majd add hozzá az oregánót is. Rottyants rajta egyet, de nem kell hosszasan főzni. Elég sűrű szószt kapsz, ami szerintem nagyon jól jön egy pizza készítésénél.
Melegítsd elő a sütőt 220 ºC-ra, e minél melegebb, annál ropogósabb külsejű és nyúlósabb belsejű pizzakérget kapsz. Nyújtsd ki a tésztát, majd kend meg a pizzaszósszal. Szórd meg a reszelt sajttal, és mehet a sütőbe 8-10 percre. Miközben sül, szúrd ki a sajtokból a Halloween formákat, és ha megsült a pizza, rendezd rá a sajt szellemeket, macskákat, boszorkányokat vagy amilyen formád van. Forrón tálald, friss bazsalikommal megszórva.

Forrás, Szerző: izeselet.hu