Megmutatták, milyen lesz a jövő tavaszi Windows 10
Tech ', Windows

Miközben még azt sem lehet tudni, hogy mikor érkezik a Windows 10 kudarcos októberi nagy frissítésének a javított kiadása, a Microsoft az insider program résztvevőinek elérhetővé tette a jövő tavasszal várható verzió preview-ját. Ezt már az új rendszer szerint nevezték el: a verziónév 19H1, ami a 2019 első félévének rövidítése, Korábban évvel és hónappal jelölték a verziószámokat, pl az idén tavasszal kiadott a 1803-as, az őszi pedig 1809-es verziószámot kapta.

Még több felesleges alkalmazástól szabadulhatunk meg

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy javul a rendszer testre szabhatósága, például az előre telepített alkalmazások sokkal szélesebb körétől lehet megszabadulni, ha azokat a felhasználó fölöslegesnek érzi.

Minden eddigi kiadásban – melyekből eddig az októberivel együtt hatot adott ki a Microsoft – hét olyan alkalmazás volt, amitől megszabadulhatott a felhasználó. A Solitaire Collection, a My Office, az OneNote, a Print 3D, a Skype, valamint a tippek és az időjárás.

A tavasszal megjelenő frissítés után további tíz előre telepített alkalmazás kerül a felhasználó fennhatósága alá: a 3D Viewer (korábban Mixed Reality Viewer), a számológép, a naptár, a Groove Zene, a Mail, a Filmek+TV (Movies & TV), a Paint 3D, a Snip & Sketch, a Sticky Notes és a hangfelvevő (Voice Recorder).

Az alkalmazásokat a Start menüben lehet uninstallálni.

Megjelenik egy apró segédlet a régi programok futtatásához is. A Feladatkezelőben a Részletek oszlopnál meg lehet jeleníteni, hogy melyik alkalmazás fut DPI-méretezési módban, azaz egy helyen ellenőrizhető, hogy mely alkalmazásokkal lehetnek megjelenítési problémák nagy felbontású képernyőkön.

Változik a Hibaelhárítás (Troubleshoot) funkció ajánlott beállításának működése is. A Gépház/Frissítés és Biztonság/Hibaelhárítás (Settings/Update & Security/Troubleshoot) alatt választhatjuk azt, hogy a rendszer diagnosztikai adatai alapján a Microsoft küldjön egy kész javítást, míg korábban minden egyes problémánál kézzel kellett végigcsinálni a folyamatot.

Szintén finomítanak a szövegfelolvasó program, a Narrátor működésén, amely például billentyűkombinációkkal léptethető mondatról mondatra, de akár visszafelé is. A léptetés működik érintőképernyővel is, de egyelőre a Braille-írást nem támogatja.

Hibákat is javítottak

A preview-ban több hibát is javítottak. Ezek többsége inkább csak apró kényelmetlenség kozmetikázásának tűnik. Például ha megnyitották a Feladatkezelőt, az ikonja eltűnt a Tálcáról, vagy hogy az Alkalmazáselőzmények fül nem mutatott adatokat bizonyos helyeztekben.

Emellett több apróságot javítottak a Beállításokban (stabilitás, nyelvválasztás, nyomtatók és szkennerek beállítása stb.) is.

Forrás, szerző: bitportál