Wesselényi szobra
Zalau, Zalau

Zalau, Zalau

Fehér márványlapokkal bevont gránittalapzaton áll Wesselényi Miklós nagyméretű bronzszobra. Az 1848-as események azon jelenetét ábrázolja, ahol Wesselényi bárónak mond köszönetet egy paraszt a jobbágyok felszabadításáért. Fadrusz János mintázta, az újpesti Beschorner cég öntötte ki, és 1902. szeptember 18-án avatták fel a jobbágyfelszabadítás nagy harcosának báró Wesselényi Miklósnak emléket állító kompozíciót.

Az ünnepség lázában senki sem gondolta hogy milyen viharos jövőnek néz elébe a Fadrusz szobor. Harminc év sem telik el, amikor elindul a morgolódás ellene, 1935-ben leszedik talapzatáról, bivalyokkal a börtön épületéig húzatják. A bécsi döntés után, 1942-ben előhozták, és újra felállítják. Aztán a háború után, a román világ, a szobrot osztályellenesnek minősíti. Hatalmas deszkakerítést emelnek köré, vörösre festik, és hirdető táblának használják. Ide függesztették ki a kulákok listáját, de megjelent itt, Titó képe is, kezében véres bárddal.

Végül a szobor visszanyerte eredeti tekintélyét. Ma már város lakossága együtt emlékezik Wesselényi Miklósra, a piros-sárga-kék és piros-fehér-zöld szalagos koszorúk békében sorakoznak a talapzatnak támasztva.