Kábaság és éberség (Hamvas Béla emlékére)
Eger, Eger, Széchenyi u. 16.

Eger, Eger, Széchenyi u. 16.

2018. November 09. Péntek - 21:00

Vajda János: Az öt kenyérről - operanovella
A mű Karel Capek szarkasztikus novelláján alapszik. A tenor szólista egy jeruzsálemi péket személyesít meg, aki a csodálatos kenyérszaporítás történetét idézi fel.
"az üzlet meg a műhely egy vagyonba kerül, és még nem is mondtam az adót meg a többit… A végén örülhetünk, ha marad néhány krajcár. S akkor jön Ő, és csak felnéz az égre, és máris elég kenyere van mit tudom én hányezer embernek! Se kiadás, se fáradság… Így aztán könnyű…"Az "én" önzéséből magasabbra látni képtelen ember pusztán üzleti érdekek alapján jut el a felháborodott konklúzióhoz: "Feszítsétek meg!"
Az Egri Szimfonikus Zenekar produkciója
Közreműködik:
Pék: Fekete Attila
Vezényel: Szabó Sipos Máté

Gustav Holst: Savitri - kamaraopera
Gustav Holst, a XX. századelő egyik legjelentősebb angol komponistája különosen vonzódott az indiai mitológiához és hitvilághoz. A Mahabharata egyik megindítóan szép részletét dolgozza fel Savitri c. operájában. A Halál elragadja Savitri férjét. A megtört asszony, hogy hitvesét visszakapja bölcs alkuval csalja lépre a könyörtelen Halált. A hűség győz a halál felett - az éberség gyöz a maya, azaz az érzéki világ varázslata felett. Holst ebben az operájában elszakadva korábbi "wagneriánus" stílusától, a kisebb előadói apparátust sokszínüen kihasználva, rendkívül érzékeny, mégis nagyon eszpresszív zenei világot teremt.

Az Egri Szimfonikus Zenekar produkciója
Közreműködik:
Satyavān: Biri Gergely
Sāvitri: Simon Krisztina
Halál (Death): Donkó Imre
valamint az Eszterházy Károly Egyetem nőikara
Vezényel: Szabó Sipos Máté

Jegyár: Ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött (jegy.ekopf@gmail.com)

Helyszín: Kepes Intézet - Kortárs Művészeti Központ, Eger